Honkbal is een balsport. Een team bestaat uit (tenminste) 9 spelers. Tijdens een wedstrijd zijn de teams wisselend “slagteam” (de aanval) en “veldteam” (de verdediging).Om een punt te scoren moet een slagman/vrouw de bal het veld in slaan (met een knuppel) en vervolgens via de drie honken de thuisplaat zien te bereiken. De tegenpartij zal er alles aan doen om dit te voorkomen, door te proberen de slagman/vrouw “uit” te maken. Dit “uitmaken” kan op heel veel verschillende manieren. Als er drie slagmensen “uit” zijn, wisselen de teams van rol.

Softbal lijkt heel erg veel op honkbal, maar het heeft andere regels. Vanaf hun elfde spelen meisjes en dames softbal, geen honkbal. Bij softbal worden grotere ballen gebruikt en zijn de afstanden tussen de honken kleiner. Daarnaast moet bij softbal de bal onderhands naar de slagvrouw geworpen worden en zo zijn er nog een aantal andere regels.

De leerlingen  gaan eerst oefenen met vangen, gooien en slaan en uiteindelijk zal er toegewerkt worden naar een spelvorm waarin de verschillende spelregels aan bod komen.

Soft – Honkbal wordt aangeboden door vereniging De Panters soft-en-honkbal